Wiele pokarmów, które możesz jeść, jest bogatych w polifenole i jest korzystnych dla zdrowia. Dlatego dieta bogata w te substancje może pomóc w zapobieganiu wrzodom. Jednak dieta przeciwwrzodowa nie powinna mieć tak samo negatywnego wpływu na twój stan odżywienia jak zwykła dieta. Dieta bogata w te związki prawdopodobnie dostarczy ci więcej witamin i minerałów niż normalna dieta. Ponadto produkty, które możesz jeść podczas stosowania diety przeciwwrzodowej, powinny być bogate w błonnik.
Dieta wysokobłonnikowa zmniejsza ryzyko wystąpienia wrzodów dwunastnicy
Dieta wysokobłonnikowa jest związana ze zmniejszonym ryzykiem wystąpienia wrzodów dwunastnicy. Dieta wysokobłonnikowa zawiera duże ilości rozpuszczalnego błonnika, który spowalnia proces trawienia i zmniejsza narażenie dwunastnicy na działanie kwasu żołądkowego. Pokarmy te chronią też wyściółkę dwunastnicy, zapobiegając owrzodzeniu. Dieta wysokobłonnikowa powinna być włączona do zbilansowanej diety, by uniknąć rozwoju wrzodów dwunastnicy.
Wykazano również, że dieta wysokobłonnikowa zmniejsza ryzyko nawrotów wrzodów dwunastnicy. Wykazano, że dieta bogata w błonnik rozpuszczalny, jak i nierozpuszczalny, zmniejsza ryzyko wystąpienia wrzodów dwunastnicy. Choć korzyści z tego płynące nie są jeszcze w pełni poznane, naukowcy odkryli, że spożywanie pokarmów bogatych w błonnik znacząco zmniejsza ryzyko wystąpienia wrzodów dwunastnicy.
Poza zmniejszeniem ryzyka wystąpienia wrzodów dwunastnicy, dieta wysokobłonnikowa może zapobiegać rakowi jelita grubego. Niektóre badania wskazują, że dieta wysokobłonnikowa może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. Aby uzyskać więcej informacji, skonsultuj się z lekarzem lub innym wykwalifikowanym pracownikiem służby zdrowia. Dieta wysokobłonnikowa może powodować efekty uboczne, ale powinny one zniknąć, gdy twój układ pokarmowy przyzwyczai się do większej ilości błonnika.
Dieta wysokobłonnikowa może również zmniejszać ryzyko zachorowania na raka żołądka. Związek ten jest jednak niejasny ze względu na niewielką liczbę badań, w których analizowano związek między dietą wysokobłonnikową a rakiem żołądka. Naukowcy muszą zbadać potencjalne korzyści płynące z diety wysokobłonnikowej w tym kontekście, by ustalić, czy może ona zmniejszyć ryzyko wystąpienia wrzodów dwunastnicy u poszczególnych osób.
Poza dietą wysokobłonnikową, inne produkty, które zmniejszają ryzyko wystąpienia wrzodów, to fermentowany nabiał, warzywa i ziarna. Fermentowane produkty mleczne zawierają probiotyki, które mogą pomóc w zapobieganiu wrzodom poprzez ograniczenie wzrostu szkodliwych bakterii w żołądku. Osoby z wrzodami powinny unikać alkoholu i innych substancji, które mogą podrażniać żołądek. Alkohol i mleko mogą też zwiększać produkcję kwasu w żołądku.
Od dawna wiadomo, że błonnik pokarmowy zmniejsza ryzyko zachorowania na raka żołądka, ale wciąż trzeba zbadać dokładny mechanizm, dzięki któremu te korzyści mogą się pojawić. Spożywanie błonnika zmniejsza ryzyko zachorowania na raka żołądka aż o 44%. Zwiększenie ilości błonnika w diecie może pomóc obniżyć ryzyko zachorowania na raka żołądka, a nawet zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia i cukrzycy typu 2.
Unikanie smażonych potraw
Jedzenie zdrowej diety jest kluczowym elementem leczenia wrzodów, ale jakich pokarmów powinieneś unikać? Jeśli obecnie cierpisz na wrzody, ważne jest, byś ograniczył spożywanie pokarmów o wysokiej zawartości kwasu, smażonych lub pikantnych. Ograniczenie ilości tych pokarmów może pomóc w zmniejszeniu poziomu kwasu żołądkowego, co może doprowadzić do szybszego gojenia się wrzodów. Lekarze zalecają też spożywanie większej ilości błonnika.
Dieta dla osób z wrzodami powinna być stopniową zmianą, ponieważ proces gojenia może być trudny do monitorowania i odwrócenia. Dieta powinna być oparta na potrzebach danej osoby. Najważniejszą rzeczą, o której należy pamiętać, jest unikanie pokarmów, które powodują dyskomfort i które nie dostarczają wystarczającej ilości składników odżywczych. Aby dowiedzieć się więcej o prawidłowych nawykach żywieniowych, porozmawiaj ze swoim lekarzem lub zarejestrowanym dietetykiem. Zarejestrowany dietetyk jest dostępny w lokalnej książce telefonicznej lub na stronie internetowej Amerykańskiego Stowarzyszenia Dietetycznego (American Dietetic Association).
Należy całkowicie unikać tłustych potraw, takich jak smażone kurczaki, wieprzowina i czerwone mięso. Trawienie tłustych potraw trwa dłużej i dłużej pozostają one w żołądku. To powoduje, że produkuje się więcej kwasu. Co więcej, smażone jedzenie może powodować wzdęcia i nadmiar gazów. Dlatego unikanie smażonych potraw jest ważne, jeśli cierpisz na wrzody. Pamiętaj więc, by uważnie czytać etykiety i skonsultować się z lekarzem, jeśli podejrzewasz, że masz wrzody.
Do najczęstszych produktów, których powinny unikać osoby z wrzodami, należą potrawy smażone, tłuste mięsa i tłuste potrawy smażone. Pokarmy, które powinieneś jeść, są bogate w rozpuszczalny błonnik, który pomaga w gojeniu się uszkodzonych tkanek. Rozpuszczalny błonnik znajdziesz w warzywach, gruszkach i fasoli, a błonnik nierozpuszczalny w pełnych ziarnach, roślinach strączkowych, ziemniakach i sfermentowanym nabiale.
Dieta niskotłuszczowa, choć nie jest to tożsama z wyeliminowaniem smażonych potraw, może zmniejszyć prawdopodobieństwo rozwoju wrzodów. Może też zapobiegać powstawaniu wrzodów. The Gut Authority dostarcza informacji na temat najlepszych produktów, które powinny być spożywane przez osoby z wrzodami, a także przepisów i pomocnych wskazówek, które mogą poprawić ogólny stan zdrowia. Ten przewodnik ułatwi ci wybór, które pokarmy są zdrowe, a które szkodliwe. Upewnij się tylko, że włączysz do swojej codziennej diety te produkty, które są dla ciebie dobre.
Witamina A
Włączenie witaminy A do diety osób z wrzodami przynosi wiele korzyści i może być niezwykle ważne, jeśli cierpisz na tę przypadłość. Ten antyoksydant jest niezbędny do leczenia błony śluzowej żołądka i zapobiegania wrzodom. Ponadto może być wykorzystywany do zwiększenia skuteczności antybiotyków. Oprócz tego, że witamina A pomaga w leczeniu wrzodów, może też pomóc w łagodzeniu objawów raka żołądka. Czytaj dalej, by dowiedzieć się więcej.
Badanie przeprowadzone na 47 806 mężczyznach wykazało, że dieta bogata w witaminę A i warzywa zmniejsza ryzyko wystąpienia wrzodów dwunastnicy. Chociaż nie ma solidnych dowodów na poparcie tej tezy, wiadomo, że dieta bogata w owoce i warzywa zmniejsza ryzyko wystąpienia wrzodów dwunastnicy. Jednak w wielu badaniach nie stwierdzono, że zwiększenie spożycia witaminy A jest lekarstwem na wrzody. W leczeniu wrzodów dwunastnicy bierze udział kilka innych czynników, w tym poziom witaminy A w diecie.
Oprócz witaminy A, pokarmy bogate w tę witaminę mogą również zmniejszać ryzyko wystąpienia wrzodów żołądka. Na przykład zielona herbata może chronić przed H. pylori. Dodatkowo pokarmy bogate w witaminę A mogą pomóc Twojemu ciału zwalczyć infekcję. Zielona herbata, czosnek, cebula i brokuły są bogate w przeciwutleniacze. Oliwa z oliwek zawiera kwasy tłuszczowe, które zwalczają H. pylori i mogą zmniejszyć wrzody spowodowane infekcją. Probiotyki wykazały obiecujące wyniki w badaniach klinicznych z udziałem osób z wrzodami wywołanymi przez H. pylori. Co więcej, fermentowana żywność zawierająca probiotyki również okazała się obiecująca w leczeniu wrzodów. Choć nie ma konkretnych dowodów na te korzyści, żywność ta zawiera bakterie probiotyczne, które mogą pomóc zredukować przerost H. pylori i zapobiec wrzodom.
Osoby cierpiące na chorobę wrzodową powinny unikać picia kawy, alkoholu i napojów gazowanych. Kofeina może podrażniać wyściółkę żołądka i zwiększać produkcję kwasu. Zaleca się także spożywanie 6-8 szklanek wody dziennie i umiarkowaną aktywność fizyczną przez pięć dni w tygodniu. Ważne są też multiwitaminy zawierające witaminy antyoksydacyjne i mikroelementy. Kwasy tłuszczowe omega-3 mogą pomóc w gojeniu się wrzodów i zmniejszeniu stanu zapalnego. Zwiększają one jednak ryzyko krwawienia. Zanim zaczniesz przyjmować olej rybi, skonsultuj się z lekarzem, by ustalić, ile oleju rybiego należy spożywać.
Pokarmy bogate we flawonoidy
Flawonoidy są znane ze swoich właściwości przeciwzapalnych, cytoprotekcyjnych i gastroprotekcyjnych. Wiele z tych związków zostało przebadanych na modelach zwierzęcych i w leczeniu wrzodów u ludzi. Flawonoidy mogą pomóc w zapobieganiu wrzodom na różne sposoby, w tym poprzez przyspieszanie procesu gojenia, zmniejszanie ryzyka nawrotów i zwiększanie produkcji śluzu. Ponadto są one korzystne dla osób cierpiących na wrzody.
Co więcej, flawonoidy mogą chronić komórki żołądka przed apoptozą, czyli procesem, który prowadzi do apoptozy bakterii. Badania sugerują, że związki te powstrzymują Helicobacter pylori przed uszkodzeniem błony śluzowej wyściełającej żołądek. Chociaż mechanizm jest wciąż niejasny, pokarmy bogate we flawonoidy mogą być przydatne dla osób cierpiących na wrzody żołądka.
Co więcej, korzyści płynące z pokarmów bogatych we flawonoidy wykraczają daleko poza ulgę w chorobie wrzodowej. Mogą one pomóc ci schudnąć, zwalczając cukrzycę typu 2, obniżając ciśnienie krwi i łagodząc dyskomfort w nogach. Naukowcy odkryli, że gruszki, zwłaszcza ich sfermentowana odmiana, zmniejszają ryzyko chorób serca i udaru. Jedzenie większej ilości pokarmów bogatych we flawonoidy może nawet pomóc ci schudnąć.
Oprócz właściwości przeciwwrzodowych, flawonoidy rozluźniają dolną część przełyku. Ponadto mogą pomóc osobom z wrzodami unikać pokarmów powodujących zgagę, które nasilają ból przełyku. W rezultacie mogą pomóc osobom z wrzodami w ich wyleczeniu. Istnieje wiele innych korzyści zdrowotnych związanych z flawonoidami, w tym utrata wagi.
Jedzenie większej ilości owoców i warzyw zawiera więcej flawonoidów niż jakikolwiek inny rodzaj pożywienia. Oprócz spożywania większej ilości owoców i warzyw, powinieneś spożywać więcej rozpuszczalnego błonnika. Rozpuszczalny błonnik jest na przykład korzystny dla zmniejszenia ryzyka rozwoju choroby wrzodowej. Pokarmy bogate w rozpuszczalny błonnik, takie jak płatki owsiane, groch, marchew, gruszki i ziemniaki, to kolejny sposób na zmniejszenie ryzyka rozwoju choroby wrzodowej.
Podobne Tematy: