Czego należy unikać w diecie osób z łuszczycowym zapaleniem stawów? Najlepszym sposobem na naturalne leczenie tej choroby skóry jest spożywanie pełnowartościowych, nieprzetworzonych produktów. Unikaj nabiału i czerwonego mięsa. Niektóre suplementy są toksyczne w dużych dawkach, więc stosuj je z umiarem. Niektórzy ludzie odnoszą sukces stosując dietę opartą na surowej żywności, ale nie jest ona zalecana dla wszystkich.
Wysokie dawki suplementów na łuszczycę mogą być toksyczne
Łuszczyca to przewlekłe schorzenie skóry charakteryzujące się czerwonymi i łuskowatymi plamami pokrytymi srebrną łuską. Jest to przewlekły stan, który może mieć różne nasilenie i jest leczony na wiele sposobów, w tym miejscowo, doustnie i światłoterapią. Na ogół większość przypadków nie jest na tyle poważna, by zaburzać ogólny stan zdrowia, ale zdarzają się rzadkie przypadki ciężkiej choroby, które wymagają intensywnej opieki szpitalnej. W każdym przypadku może ona mieć duży wpływ na jakość życia danej osoby.
Niektóre leki stosowane w leczeniu łuszczycy mogą powodować toksyczne efekty uboczne. Silne leki na łuszczycę tłumią układ odpornościowy, dlatego pacjenci z tą chorobą powinni unikać żywych szczepionek. Żywe szczepionki mogą być toksyczne, jeśli są przyjmowane w dużych dawkach. Ponadto osoby z wysokim ciśnieniem krwi powinny zapytać lekarza, czy bezpieczne jest przyjmowanie szczepionki w formie dezaktywowanej lub przestawić się na inny lek. Osoby, które przyjmują lit, mogą odnieść korzyści z leczenia miejscowego.
Przyjmowanie suplementów na łuszczycę w dużych dawkach może być szkodliwe dla choroby. Badania krwi mogą wykazać, czy dostarczasz sobie wystarczającą ilość witaminy A. Witamina A występuje w dwóch rodzajach: retinoidy i karotenoidy. Te ostatnie są znane ze swoich właściwości pielęgnacyjnych, ale duże dawki mogą być toksyczne. Witamina B jest również zalecana dla chorych na łuszczycę.
Unikaj ekstremalnych diet łuszczycowych
Jednym z najlepszych sposobów leczenia łuszczycy jest przestrzeganie diety przeciwzapalnej. Pokarmy przeciwzapalne zawierają różne przeciwutleniacze, które zwalczają stres oksydacyjny w organizmie. Wolne rodniki są powodowane przez takie czynniki jak zanieczyszczenie środowiska, światło słoneczne i stres psychiczny. Pokarmy przeciwzapalne, takie jak suplementy z olejem rybim, mogą pomóc ci zmniejszyć stan zapalny. Oto kilka najlepszych produktów, których należy unikać podczas stosowania diety na łuszczycę.
Choć możesz być zdesperowany, by znaleźć lekarstwo, ważne jest, by skonsultować się z lekarzem przed zastosowaniem jakiejkolwiek ekstremalnej diety na łuszczycę. Pierwszą rzeczą, o której musisz pamiętać jest to, że niektóre suplementy, które możesz kupić w sklepie mogą być niebezpieczne dla Twojej skóry. Również dieta uboga w przetworzoną żywność raczej nie pomoże na łuszczycę. Na szczęście jest kilka rzeczy, które możesz zrobić, by złagodzić objawy i uczynić swoje życie bardziej znośnym.
Oprócz warzyw, świeżych owoców i chudego białka, powinieneś ograniczyć spożycie tłuszczów trans. Mogą one pogorszyć twój stan. Oprócz zmniejszania stanów zapalnych, pokarmy bogate w kwasy omega-3 mogą także zmniejszać objawy łuszczycy i chronić twoje ciało przed innymi chorobami. Dieta bogata w owoce i warzywa oraz pełne ziarna zbóż również może pomóc. Dieta na łuszczycę jest niezbędna w leczeniu i zarządzaniu chorobą, ale nie musi być ekstremalna.
Unikaj czerwonego mięsa i nabiału
Dobór diety dla chorych na łuszczycę powinien być priorytetem, a jest na to wiele sposobów. Jedzenie pokarmów, które pomagają utrzymać ogólny stan zdrowia jest niezbędne dla osób z łuszczycą. Czerwone mięso jest związane ze stanem zapalnym i powinno się go unikać. Pełnotłuste produkty mleczne, takie jak ser i pełnotłuste mleko, zawierają dużo tłuszczów nasyconych. Niskotłuszczowe produkty mleczne są lepsze dla zdrowia serca.
Jedzenie ryb to kolejny świetny sposób na zmniejszenie nasilenia i częstotliwości zaostrzeń łuszczycy. Kwasy tłuszczowe omega-3 zawarte w rybach i innych rybach zimnowodnych mogą również zmniejszyć nasilenie objawów. Regularne spożywanie tych pokarmów może pomóc ci zrzucić trochę wagi, a także zmniejszyć liczbę nawrotów łuszczycy. Oprócz ryb, na rynku dostępne są inne przeciwzapalne produkty, które mogą być korzystne dla osób cierpiących na łuszczycę.
W ostatnim badaniu przeprowadzonym wśród amerykańskich pacjentów z łuszczycą naukowcy odkryli, że spożycie węglowodanów prostych było niższe niż w grupie kontrolnej. Badanie przeprowadzone przez Barrea et al. wykazało, że mężczyźni chorzy na łuszczycę mieli tendencję do spożywania większej ilości nabiału niż osoby z grupy kontrolnej, a różnica między płciami nie była znacząca. Na nawyki żywieniowe może jednak wpływać także wiek i status edukacyjny.
Dieta niskokaloryczna
Przygotowując dietę dla osób chorych na łuszczycę, powinieneś ograniczyć spożycie przetworzonej żywności i cukru. Ogranicz spożycie większości wypieków, soków i słodkich napojów. Zamiast tego używaj przypraw, by dodać smaku. Należy też unikać alkoholu i kofeiny. Jednak dieta ta nie eliminuje całkowicie pragnienia cukru. Jej celem jest raczej złagodzenie objawów łuszczycy przy jednoczesnym zapewnieniu zdrowego odżywiania.
Ponadto dieta niskokaloryczna jest korzystna na dłuższą metę. Pomaga schudnąć i zminimalizować stan zapalny. Dieta niskokaloryczna dla osób z łuszczycą nie zapobiegnie wystąpieniu objawów, ale z pewnością zmniejszy skutki zaostrzeń. Niektóre osoby mogą również zrezygnować z kofeiny i alkoholu oraz jeść zdrowsze produkty. To nie tylko złagodzi objawy łuszczycy, ale też poprawi ogólny stan zdrowia.
Unikaj przetworzonej żywności z rafinowanej białej mąki. Żywność ta została powiązana z zaostrzeniami łuszczycy. Nawet przetworzona żywność o wysokiej zawartości cukru i sodu jest szkodliwa dla Twojego ciała. Ogranicz spożycie przetworzonej żywności i ogranicz spożycie alkoholu, który może nasilać swędzenie i zaburzać wchłanianie leków. Aby uzyskać bardziej szczegółowe informacje, skonsultuj się z zarejestrowanym dietetykiem.
Suplementy witaminy D
Ostatnie badania sugerują, że suplementy witaminy D mogą być pomocne dla osób z łuszczycą. Badania sugerują, że suplementy z witaminą D mogą również zapobiegać niektórym chorobom, w tym infekcjom i chorobom serca. Ponieważ wielu Amerykanów nie ma wystarczającej ilości witaminy D w swoim organizmie, mogą oni odnieść korzyści z przyjmowania suplementu witaminy D wraz z innymi witaminami i minerałami. Proste badanie krwi może wykryć niedobór witaminy D.
Chociaż witamina D jest często nazywana cudowną witaminą, należy pamiętać, że nie jest ona skutecznym długoterminowym leczeniem dla wszystkich osób cierpiących na łuszczycę. Niektóre osoby z łuszczycą mogą potrzebować kortykosteroidów i leków miejscowych zawierających inne aktywne składniki. Chociaż suplementy witaminy D dla osób z łuszczycą są dobrym sposobem na poprawę ogólnego stanu zdrowia, przed rozpoczęciem przyjmowania jakichkolwiek nowych suplementów witaminy D powinieneś skonsultować się z lekarzem.
Naukowcy przeprowadzili obszerną metaanalizę badań klinicznych nad suplementami witaminy D dla osób z łuszczycowym zapaleniem stawów i odkryli, że suplementacja tą witaminą znacząco zmniejszyła aktywność choroby związanej z łuszczycą. W rzeczywistości badacze stwierdzili, że poziom 25(OH)D, hormonu przytarczyc, wapnia, fosforu i cynku w surowicy był niższy u pacjentów z łuszczycą niż w grupie kontrolnej.
Spersonalizowana dieta
Spersonalizowana dieta dla osób z łuszczycą jest ważną częścią ogólnego planu żywieniowego dla łuszczycy. Trwają badania nad określeniem, które pokarmy wywołują zaostrzenia łuszczycy. Prowadzenie dzienniczka żywieniowego może pomóc w identyfikacji czynników wyzwalających. Niektóre zmiany w diecie mogą być trwałe. W niektórych przypadkach diety te mogą jedynie zmniejszyć objawy, podczas gdy inne mogą nawet zapobiegać zaostrzeniom łuszczycy.
Jednym ze sposobów walki z objawami łuszczycy jest zwiększenie spożycia pokarmów bogatych w antyoksydanty. Antyoksydanty to związki znajdujące się w niektórych owocach i warzywach, które mają właściwości przeciwzapalne. Jeśli masz łuszczycę, dieta bogata w antyoksydanty może pomóc w zapobieganiu zmianom skórnym i zaostrzeniom wyprysków. Ciemne warzywa liściaste i owoce zawierają większe ilości antyoksydantów.
Pokarmy bogate w tłuszcze nasycone i zwierzęce mogą zwiększać stan zapalny tkanki tłuszczowej w całym ciele. Ciągły stan zapalny tej tkanki może przyczynić się do rozwoju łuszczycy i innych stanów związanych ze zwiększonym ryzykiem chorób serca, cukrzycy typu 2 i otyłości. Pokarmy wysokokaloryczne również mogą powodować zaostrzenia łuszczycy. A ponieważ wiele pokarmów o właściwościach przeciwzapalnych jest częścią typowej zachodniej diety, wiele osób cierpiących na tę chorobę może chcieć rozważyć plan żywieniowy dostosowany do łuszczycy.
Jednym ze sposobów na zmniejszenie stanu zapalnego w organizmie jest zwiększenie ilości błonnika w diecie. Oprócz tego, że warzywa dostarczają tak potrzebnego błonnika, są też bogate w witaminę A, C i kwas foliowy, które działają jak przeciwutleniacze i zmniejszają stan zapalny. Dodatkowo do pokarmów przeciwzapalnych należą owoce, warzywa, orzechy, nasiona i jagody. Nawet niewielka ilość oliwy z oliwek może pomóc zmniejszyć stan zapalny w organizmie, co może być korzystne dla chorych na łuszczycę.
Podobne Tematy: