Dieta dla cukrzyka

Dieta dla cukrzyka

Przy braku insuliny glukoza we krwi nie może być wykorzystana jako paliwo dla komórek ciała. Ten nadmiar glukozy jest niebezpieczny dla serca, naczyń krwionośnych i nerwów. Na szczęście trzustka produkuje hormon zwany insuliną. Jeśli organizm nie wytwarza wystarczającej ilości insuliny lub jest na nią odporny, rozwija się cukrzyca typu 2. Zbyt duża ilość glukozy w krwiobiegu jest niebezpieczna dla serca i innych narządów, powodując szereg komplikacji.

Węglowodany

Ilość węglowodanów, których potrzebujesz na co dzień, zależy od kilku różnych czynników. Dla większości ludzi około połowę dziennej dawki kalorii powinny stanowić węglowodany. Liczba ta może być jednak wyższa lub niższa w zależności od poziomu aktywności, wieku i innych czynników. Typowa kobieta potrzebuje około trzech do czterech różnych węglowodanów w każdym posiłku, podczas gdy mężczyzna potrzebuje ich około pięciu do sześciu. Węglowodany można również spożywać jako przekąskę, w ilości od jednego do dwóch posiłków. Aby zaplanować swoje spożycie węglowodanów, skonsultuj się z zarejestrowanym dietetykiem.

Dla osób z cukrzycą węglowodany mogą być spożywane z umiarem. Dieta cukrzycowa musi zawierać różne rodzaje węglowodanów złożonych i prostych, by kontrolować poziom glukozy we krwi. Należy unikać pokarmów bogatych w cukier, ponieważ mają one wysoką zawartość cukru i mogą przyczyniać się do przybierania na wadze. Jednak osoby z cukrzycą mogą nadal spożywać umiarkowane ilości węglowodanów, pod warunkiem, że starannie je liczą. Najlepiej jednak trzymać się z dala od rafinowanych węglowodanów i żywności, która zawiera więcej cukru niż to konieczne.

Przed rozpoczęciem nowego planu żywieniowego ważne jest, by omówić spożycie węglowodanów ze swoim dietetykiem lub lekarzem. Twoje spożycie węglowodanów zależy od czynników związanych ze stylem życia i przyjmowanymi lekami. Skonsultuj się z dietetykiem na temat swojego spożycia węglowodanów i dowiedz się, ile możesz ich bezpiecznie spożywać. Spożywaj stałe ilości węglowodanów podczas każdego posiłku, by utrzymać stabilny poziom cukru we krwi. W ten sposób możesz zjeść więcej węglowodanów podczas jednego posiłku bez zwiększania ryzyka skoku cukru.

Błonnik

Dodanie większej ilości błonnika do codziennej diety może pomóc regulować poziom cukru we krwi i kontrolować uczucie głodu. Aby znaleźć odpowiednie spożycie błonnika, poproś swojego lekarza o zalecenia. Jeśli nie stosujesz specjalnej diety, porozmawiaj z zarejestrowanym dietetykiem ds. żywienia (Registered Dietitian Nutritionist – RDN). Może on opracować indywidualne zalecenia w oparciu o twoje cele zdrowotne. Poniżej znajdują się przykłady pokarmów bogatych w błonnik:

Aby mieć pewność, że w codziennej diecie znajduje się wystarczająca ilość błonnika, spożywaj go co najmniej 5 gramów dziennie. Możesz również włączyć do swojej diety pełne ziarna zbóż i inne tradycyjne chińskie produkty lecznicze bogate w błonnik. Pokarmy te pomagają utrzymać w zdrowiu twoje organy i zapobiegają wysokiemu poziomowi glukozy we krwi. Błonnik nie tylko zapobiega wysokiemu poziomowi cukru we krwi, ale także pomaga utrzymać zdrową wagę. Jedząc sześć jabłek, możesz dostarczyć sobie do 30 gramów błonnika dziennie.

Badanie przeprowadzone na 13 pacjentach z cukrzycą wykazało, że spożywanie 50 gramów błonnika dziennie obniżyło poziom cukru we krwi o 10%. Podczas gdy większość Amerykanów spożywa zaledwie 15 gramów błonnika dziennie, Amerykańskie Stowarzyszenie Diabetyków zaleca spożywanie od 25 do 50 gramów błonnika dziennie. Błonnik ma też inne korzyści zdrowotne, w tym obniża poziom cholesterolu. Pomaga też kontrolować cukrzycę. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o korzyściach płynących z błonnika, porozmawiaj ze swoim lekarzem rodzinnym na temat zwiększenia jego ilości w codziennej diecie.

Białko

Jednym z najważniejszych czynników w diecie cukrzycowej jest ilość spożywanego białka. Chociaż białko ma niski indeks glikemiczny, nie jest głównym źródłem węglowodanów. Tak długo, jak dostarczasz sobie dużo błonnika i węglowodanów, białko nie będzie miało wpływu na poziom cukru we krwi. Ponadto białko pomaga w rozwoju nowych tkanek i mięśni. Białka poprawiają też funkcjonowanie organów ciała.

W zależności od wieku, płci, aktywności fizycznej i ogólnego stanu zdrowia możesz obliczyć ilość białka, jaką powinieneś spożywać. Białko stanowi około piętnastu procent dziennej dawki kalorii. Typowa ilość białka to od 1 do 1,5 grama na kilogram masy ciała. Zazwyczaj osoby chore na cukrzycę spożywają od 15 do 20% całkowitej ilości kalorii pochodzących z białka. Chude źródła białka to ekologiczna pierś z kurczaka, owoce morza i wieprzowina. Ryby, drób i jajka są doskonałym źródłem białka i kwasów tłuszczowych omega-3.

Możesz też połączyć białko z owocami, żeby uniknąć skoków poziomu glukozy. Jeden kawałek całego owocu zawiera 15 gramów węglowodanów. Podobnie pół filiżanki owoców z puszki lub mrożonych zawiera mniej więcej tyle samo. Jeśli jesz owoce z przekąską na bazie białka, możesz osiągnąć ten sam efekt, łącząc kawałek owocu z łyżką masła orzechowego. Pamiętaj tylko, żeby co jakiś czas sprawdzać poziom cukru we krwi, żeby nie dopuścić do hipoglikemii.

Sprawdź też:   Dieta dla wątroby

Zdrowe tłuszcze

Istnieją dwa rodzaje tłuszczów: nasycone i nienasycone. Tłuszcze nasycone znajdują się w takich produktach jak czerwone mięso i nabiał. Tłuszcze nasycone muszą być spożywane w małych ilościach. Z kolei tłuszcze nienasycone można znaleźć w orzechach, rybach i olejach roślinnych. Tłuszcze te mają wiele korzyści dla zdrowia, w tym poprawiają wrażliwość na insulinę, zmniejszają stany zapalne i obniżają poziom cholesterolu. Szukaj tych tłuszczów na etykietach produktów spożywczych.

W ramach Mediterranean Group for the Study of Diabetes naukowcy przeprowadzili badania żywieniowe w 6 krajach. W regionie śródziemnomorskim osoby badane spożywały więcej tłuszczu całkowitego i SFA pochodzącego z tłuszczu zwierzęcego niż osoby z grupy kontrolnej. Osoby badane miały wyższe spożycie tłuszczów nasyconych niż osoby z grupy kontrolnej, ale nie zdiagnozowano u nich cukrzycy typu 2. Naukowcy mają nadzieję, że wyniki badania pomogą w informowaniu pracowników służby zdrowia i pacjentów o ich priorytetach żywieniowych. Na razie jednak badacze sugerują, że tłuszcze wielonienasycone mogą być zdrowszymi tłuszczami, które zastąpią tłuszcze nasycone.

Choć nie należy całkowicie rezygnować z tłustych pokarmów, są one niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Oprócz równoważenia poziomu hormonów, tłuszcze pomagają też kontrolować apetyt i kontrolować zachcianki. Dobrym przykładem zdrowego tłuszczu jest olej kokosowy, który może być używany do smażenia warzyw. Inne źródła zdrowych tłuszczów to awokado, masło, śmietanka kokosowa, orzechy i mleko kokosowe.

Diety niskotłuszczowe

Wśród korzyści płynących z diety niskotłuszczowej dla diabetyków jest to, że zmniejsza ona ryzyko powikłań, takich jak choroby serca, udar i niewydolność nerek. Dieta ta ma też niską zawartość węglowodanów, więc pomaga kontrolować poziom cukru we krwi. Jednak dieta niskotłuszczowa może nie być odpowiednia dla osób z cukrzycą typu 2. Dzieje się tak dlatego, że dieta ta zawiera mało białka i węglowodanów, co może przyczynić się do utraty mięśni i senności.

Badania wykazały, że dieta wysokotłuszczowa i niskowęglowodanowa może poprawić wrażliwość na insulinę, co z kolei poprawia zdrowie trzustki. Ograniczenia dietetyczne mogą zmniejszyć obciążenie trzustki, która produkuje insulinę. Evan Keller, profesor na Uniwersytecie w Pittsburghu, kierował badaniem, w którym przez rok obserwował 88 pacjentów. Pacjentom podawano wysokobiałkowe koktajle zastępujące posiłki, stopniowo wprowadzając inne pokarmy. Zalecono jednak, by pacjenci unikali pokarmów, które mogłyby podnieść poziom cukru we krwi.

Chociaż diety z ograniczeniem węglowodanów są dla diabetyków lepsze niż diety niskotłuszczowe, wiele osób, które je stosują, radzi sobie całkiem nieźle. W badaniu opublikowanym w Diabetes Care dieta niskotłuszczowa była tak samo skuteczna jak dieta niskowęglowodanowa w kontrolowaniu szybkiego poziomu cukru we krwi, ciśnienia krwi i cholesterolu LDL. Istnieją jednak pewne istotne różnice między dietą niskotłuszczową a wysokowęglowodanową.

Diety roślinne

Dieta roślinna może przynieść wiele korzyści chorym na cukrzycę, w tym poprawić kontrolę poziomu glukozy we krwi i zmniejszyć ryzyko chorób serca. Choć dieta roślinna może być bardziej restrykcyjna niż tradycyjna, może być zdrowa ze względu na zawarte w niej przeciwutleniacze i inne fitoskładniki. Najlepiej jest unikać ścisłej diety roślinnej, jeśli jesteś cukrzykiem, bo może być zbyt restrykcyjna.

Naukowcy uważają również, że spożywanie większej ilości pokarmów roślinnych może zwiększyć wrażliwość na insulinę. Dzieje się tak dlatego, że im więcej jesz pokarmów roślinnych, tym mniej spożywasz produktów pochodzenia zwierzęcego. Ponadto spożywanie większej ilości pokarmów roślinnych może zmniejszyć spożycie tłuszczu, cukru i innych potencjalnie szkodliwych substancji. Naukowcy przeanalizowali dane dotyczące odżywiania prawie 24 000 osób z cukrzycą typu 2. Badacze nie szukali związku przyczynowo-skutkowego, ale raczej chcieli sprawdzić, czy istnieją jakieś korzyści.

Jeśli masz prediabetes, możesz zmniejszyć ilość przetworzonej żywności, unikając cukrów zawartych w napojach pełnych cukru, sokach owocowych i rafinowanych ziarnach. Jeśli chcesz stosować dietę roślinną, pamiętaj, by skonsultować się z zarejestrowanym dietetykiem w celu uzyskania wskazówek. Ogólnie rzecz biorąc, skup się na owocach i warzywach bogatych w fitochemikalia (przeciwutleniacze) – te fitochemikalia są ważne dla systemu odpornościowego organizmu. Podobnie, zielone warzywa liściaste i jagody są bogate w przeciwutleniacze. Zawsze powinieneś monitorować poziom glukozy we krwi przed i po posiłkach, by mieć pewność, że spożywasz pokarmy zdrowe dla siebie i swojego organizmu.

Podobne Tematy:

Total
0
Shares
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *