Dieta dla diabetyków – Jakie są kluczowe składniki diety dla diabetyków?

Dieta dla diabetyków - Jakie są kluczowe składniki diety dla diabetyków?

Dieta dla diabetyków to specyficzny plan żywieniowy dla osób, które cierpią na wysoki poziom cukru we krwi lub cukrzycę. Jej celem jest zminimalizowanie nieprzyjemnych objawów i niebezpiecznych powikłań związanych z podwyższonym poziomem cukru we krwi. Istnieje kilka kluczowych składników diety cukrzycowej, które zostały omówione poniżej. Są to: zdrowe tłuszcze, pełne ziarna, niskoglikemiczne węglowodany i białka. Oto kilka wskazówek, jak włączyć te składniki odżywcze do swojej codziennej diety.

Zdrowe tłuszcze

Tłuszcze nie są wrogiem, ale spożywanie ich w nadmiarze może powodować cukrzycę. Chociaż cholesterol jest wytwarzany przez organizm, może być zagrożeniem dla zdrowia, jeśli jest spożywany w nadmiernych ilościach. Poza tłuszczami nasyconymi, diabetycy muszą kontrolować poziom cholesterolu, żeby nie dopuścić do wysokiego poziomu cukru we krwi. Dobra wiadomość jest taka, że wiele zdrowych tłuszczów jest dostępnych w umiarkowanych ilościach. Oto kilka przykładów:

Spożywanie tłuszczu wyższej jakości może zapobiec cukrzycy typu 2, poprawić wrażliwość na insulinę i obniżyć poziom cholesterolu. Ponadto zastąpienie tłuszczu z czerwonego mięsa tłuszczami z margaryny i masła może pomóc diabetykom zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2. Te zmiany w składzie tłuszczu mogą również zmniejszyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, obniżyć stosunek LDL/HDL i zmniejszyć poziom triacylogliceroli w surowicy.

Wybierając dietę zawierającą zdrowe tłuszcze dla cukrzyka, diabetyk powinien skupić się na tłuszczach wielonienasyconych. Podczas gdy tłuszcze jednonienasycone są szkodliwe dla cukrzycy, kwasy omega-3 mają pozytywny wpływ na zdrowie serca. Dzieje się tak dlatego, że tłuszcze omega-3 wiążą się z niższym poziomem trójglicerydów i mniejszym ryzykiem chorób serca. Z tego powodu jedzenie dużej ilości ryb jest dobrym pomysłem, ponieważ mogą one również pomóc w regulacji poziomu cukru we krwi.

Podczas gdy tłuszcze nasycone zwiększają ryzyko chorób serca i udaru mózgu, tłuszcze nienasycone mogą zwiększać wrażliwość na insulinę. Wybieraj tłuszcze roślinne zamiast tłuszczów zwierzęcych i przetworzonej żywności. Większość pokarmów pochodzenia roślinnego zawiera mniej tłuszczów nasyconych i jest bogata w błonnik i składniki odżywcze. A ponieważ są sycące, tłuszcze są niezbędne dla diabetyków. Jeśli jednak jesteś diabetykiem, możesz rozważyć ograniczenie spożycia tych produktów.

Węglowodany o niskiej glikemii

Węglowodany są przyjacielem diabetyka i powinny być uwzględnione w jego diecie. Choć większość ludzi, słysząc to słowo, myśli o cukrze, węglowodany mogą występować także w postaci cennego błonnika. Ważne jest, by włączyć te rodzaje pożywienia do diety cukrzycowej, ale nie wszystkie węglowodany są takie same. Oto kilka przykładów pokarmów, które mają niski indeks glikemiczny:

Węglowodany można podzielić na trzy podstawowe rodzaje: cukry proste i skrobie. Ogólnie rzecz biorąc, węglowodany rozkładają się na glukozę, którą organizm wykorzystuje do produkcji energii. Błonnik natomiast przechodzi przez ciało niestrawiony i nie jest wchłaniany do krwiobiegu. Twoje ciało reguluje ilość glukozy w krwiobiegu za pomocą dwóch głównych hormonów: insuliny i glukagonu. Insulina przenosi glukozę do komórek, a glukagon uwalnia glukozę zmagazynowaną w wątrobie. Hormony te pomagają ciału utrzymać naturalny poziom glukozy.

Indeks glikemiczny (IG) to system klasyfikacji żywności zawierającej węglowodany, oparty na tempie, w jakim podnosi ona poziom cukru we krwi. Tradycyjnie indeks glikemiczny został opracowany dla diabetyków, ale może być też wskazówką dla osób dbających o węglowodany, by wybierały “wolne” węglowodany, by uniknąć nagłych spadków poziomu energii, które mogą prowadzić do zachcianek na słodkie, ubogie w składniki odżywcze jedzenie.

ADA zaleca współpracę z zespołem opieki zdrowotnej w celu ustalenia optymalnego spożycia węglowodanów. Aby określić dokładną ilość węglowodanów, które należy spożywać, zmierz poziom glukozy we krwi przed i po posiłku. Jeśli poziom cukru wzrośnie zbyt szybko, może to uszkodzić Twoje nerwy. Aby kontrolować poziom glukozy we krwi, powinieneś dążyć do spożywania zaledwie 20 gramów węglowodanów dziennie. Dieta low carb powinna być zbilansowana z pokarmami bogatymi w składniki odżywcze.

Białka

Białka w diecie diabetyków mogą poprawić poziom glikohemoglobiny. Efekt ten jest związany z kilkoma procesami metabolicznymi. Obejmują one wydzielanie insuliny i wzrost poziomu glukozy we krwi. Białka w diecie stymulują również wydzielanie insuliny i zwiększają usuwanie glukozy z krwi. Chociaż badania na zwierzętach powiązały wysokie spożycie białka w diecie ze zwiększonym ryzykiem cukrzycy typu 2, związek ten nie został powtórzony u ludzi. Z tego powodu omówimy, jak wysokie spożycie białka w diecie wpływa na wydzielanie insuliny i poziom glukozy we krwi u ludzi.

Białka w diecie nie tylko są ważnym składnikiem odżywczym, ale mogą też pomóc w poprawieniu odporności osób z cukrzycą. Pomagają też obniżyć poziom glukozy we krwi po posiłkach. Białka są również ważne w kontrolowaniu cukrzycy, ponieważ wspomagają uczucie sytości. Pomagają kontrolować poziom głodu, co jest korzystne dla kontrolowania wagi. Jednak osoby chore na cukrzycę powinny upewnić się, że w ich diecie znajduje się odpowiednia ilość białka. Ważne jest, by pamiętać, że białko występuje w wielu postaciach.

Sprawdź też:   Dieta dla insulinoopornych

Oprócz właściwości przeciwzapalnych, białka są niezbędne dla zdrowego funkcjonowania układu odpornościowego. Indeks glikemiczny (IG) i ładunek glikemiczny (GL) węglowodanów wpływają na poziom cukru we krwi u diabetyków. Tabela składu diety chińskiego jedzenia dla diabetyków zawiera odpowiednią ilość białek dla chorych na cukrzycę. Autorzy badania zalecają, by osoby chore na cukrzycę włączyły do swojej diety białka w celu utrzymania prawidłowego poziomu glukozy we krwi.

Oprócz białka w diecie, zwiększone spożycie białka może również poprawić poziom glukozy we krwi. Umiarkowane zwiększenie spożycia białka może poprawić poziom glukozy we krwi, ciśnienie krwi i profil lipidowy. Sugeruje się, by pacjenci z cukrzycą spożywali od 15 do 20% dziennej dawki kalorii w postaci białka. Jeśli jesteś diabetykiem z nadwagą i prawidłową funkcją nerek, zaleca się spożywanie przynajmniej 75-100 gramów białka dziennie, czyli około jednej trzeciej dziennego spożycia kalorii.

Pełne ziarno

Naukowcy od dawna zalecają włączanie pełnych ziaren do diety cukrzycowej, ale który rodzaj jest dla ciebie odpowiedni? Wyniki dwóch badań potwierdzają istotną rolę pełnych ziaren w kontroli cukrzycy. W jednym z badań analizowano całkowite spożycie całych ziaren przez uczestników, przy czym kontrolowano czynniki związane z dietą i stylem życia. Uczestnicy z najwyższej kategorii odnotowali mniejszą zapadalność na cukrzycę typu 2 niż ci, którzy jedli najmniej pełnych ziaren.

Inne badanie, opublikowane w czasopiśmie Nutrients, wykazało, że dieta bogata w pełne ziarna znacząco zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2. Mimo wielu innych korzyści płynących ze spożywania pełnego ziarna, osoby chore na cukrzycę powinny nadal przestrzegać ścisłej diety i ćwiczeń fizycznych. Na przykład, podawanie ziaren jako dodatku do dań zamiast dania głównego może pomóc diabetykom kontrolować wagę i poziom cukru we krwi. Klinika Cleveland, która przeprowadziła badanie, wymaga podania hasła, aby zobaczyć zawartość.

Badania sugerują, że pełne ziarna mają niski indeks glikemiczny (IG), co oznacza, że nie podnoszą poziomu cukru we krwi. Co więcej, pełne ziarna dłużej się rozkładają, więc mają niższy ładunek glikemiczny. Ostatecznie oznacza to niższy poziom glukozy we krwi i niższy poziom insuliny. Ale jaki jest najlepszy sposób, by upewnić się, że spożywasz odpowiednią ilość pełnych ziaren? Odpowiedź jest prosta: jedz więcej pełnych ziaren i mniej ziaren rafinowanych.

Włączenie pełnych ziaren do diety cukrzycowej zmniejszy ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 i związane z nią koszty. W jednym z badań oszacowano, że społeczeństwo może zaoszczędzić nawet miliard euro w ciągu najbliższych 10 lat, jedząc codziennie porcję pełnoziarnistych produktów zbożowych. A oszczędności są wymierne i proporcjonalne do udziału pełnych ziaren w codziennej diecie. I pamiętaj, że zdrowe lata oznaczają zdrowe lata! Wykorzystaj więc jak najlepiej ten odżywczy dodatek do swojej diety i obserwuj, jak gromadzą się oszczędności.

Liczenie kalorii

Diabetyk może kontrolować poziom cukru we krwi, jedząc ograniczoną liczbę węglowodanów w ciągu dnia, o ile stosuje odpowiednią dietę opartą na liczeniu kalorii. Liczenie węglowodanów jest bardziej skomplikowane niż po prostu opieranie się chęci zjedzenia kawałka czekolady. Metoda ta polega na tym, by wiedzieć, które produkty mają wysoką zawartość węglowodanów i ile jest ich w każdej porcji. Ta informacja będzie cenna przy obliczaniu odpowiedniej dawki insuliny, którą należy przyjmować w ciągu dnia. Ponadto wiedza o tym, ile pokarmów zawiera węglowodany, ułatwi ten proces. W tym artykule omówimy kilka podstawowych strategii liczenia węglowodanów, które mogą się sprawdzić w przypadku większości osób.

Pokarmy, które powinny znaleźć się w diecie cukrzycowej opartej na liczeniu kalorii, powinny pochodzić ze wszystkich grup pokarmowych i zawierać dużo witamin i minerałów. Ważne jest też uwzględnienie indeksu glikemicznego i ładunku glikemicznego każdego pokarmu. Dokładna ilość jedzenia, jaką powinieneś spożywać, zależy od twojej wagi, płci i poziomu aktywności fizycznej. Aby dowiedzieć się, ile dokładnie kalorii powinieneś spożywać każdego dnia, omów swoje potrzeby z lekarzem.

Choć węglowodany są głównym składnikiem większości pokarmów, nie są jedynym źródłem cukru. Znajdują się one również w skrobiach, takich jak ziemniaki, kukurydza czy pszenica. Ponadto powinieneś ograniczyć spożycie produktów z dodatkiem cukru. Aby zapewnić sobie zdrowszą dietę, powinieneś wybierać niskotłuszczowe produkty mleczne. Możesz też wybierać mleko bezmleczne, np. sojowe lub migdałowe. Możesz też skonsultować się z zarejestrowanym dietetykiem, by uzyskać bardziej szczegółowe wskazówki.

Podobne Tematy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni
Dieta dobra dla jelit
Dieta dobra dla jelit

Dieta dobra dla jelit

Dieta dobra dla jelit obejmuje pokarmy, które wspierają dobre bakterie

Następny
Dieta śródziemnomorska dla ubogich
Dieta śródziemnomorska dla ubogich

Dieta śródziemnomorska dla ubogich

Podstawowymi składnikami diety śródziemnomorskiej dla osób ubogich są wino i

Może Cię zainteresować