Dieta dla niedoczynności tarczycy

Dieta dla niedoczynności tarczycy

Dieta przy niedoczynności tarczycy powinna składać się głównie z pokarmów roślinnych, ale są też pewne wyjątki od tej reguły. Ważne jest, by unikać pewnych rodzajów żywności, w tym żywności na bazie soi, glutenu i warzyw krzyżowych. Niemniej jednak stosowanie diety przy niedoczynności tarczycy może pomóc ci schudnąć i zaspokoić twoje zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Czytaj dalej, by dowiedzieć się więcej o korzyściach płynących z diety wegetariańskiej przy niedoczynności tarczycy.

Unikanie przetworzonej żywności

Niski poziom hormonów tarczycy może być kontrolowany, a nawet wyleczony dzięki odpowiednim lekom i diecie. W międzyczasie możesz dokonać odpowiednich zmian w swojej diecie, wprowadzając do niej niezbędne składniki odżywcze i unikając żywności zawierającej sztuczne kolory i aromaty. Dr Vinoda Kumary, zastępca dyrektora ds. medycznych w Jindal Naturecure Institute, wyjaśnia, dlaczego przy niedoczynności tarczycy powinieneś unikać przetworzonej żywności.

Dobra dieta dla osób z niedoczynnością tarczycy obejmuje unikanie przetworzonej żywności. Żywność ta jest często naładowana cukrem, solą, olejami i konserwantami. Dodają też organizmowi zbędnych kalorii, co na dłuższą metę może być szkodliwe. Jeśli już cierpisz na niedoczynność tarczycy, twój metabolizm będzie wolniejszy niż zwykle, więc unikanie przetworzonej żywności pomoże ci uniknąć tycia.

Kolejną żywnością, której należy unikać, jest przetworzone mięso. Chociaż konwencjonalnie hodowane mięso i produkty mleczne są tańsze, zawierają konserwanty i sztuczne składniki. Lepiej więc wybierać mięso organiczne lub pozbawione hormonów. Jeśli nie jesteś uczulony na te substancje, wybieraj sery niskotłuszczowe lub beztłuszczowe. Dobrym alternatywnym źródłem białka jest kurczak z rożna lub pierś indyka. Jeśli nie jesteś w stanie całkowicie zrezygnować z mięsa, spróbuj zamiast tego kilku dań rybnych.

Zdrowa dieta przy niedoczynności tarczycy powinna zawierać dużo warzyw i owoców. Chude mięsa, takie jak kurczak, indyk i ryby powinny być spożywane z umiarem. Osoby cierpiące na niedoczynność tarczycy powinny także ograniczyć spożycie przetworzonej żywności, kofeiny i alkoholu. Te produkty są dobrym wyborem dla osób z niedoczynnością tarczycy, ale mimo wszystko powinieneś skonsultować się ze swoim lekarzem przed ograniczeniem lub wyeliminowaniem jakichkolwiek pokarmów czy napojów, które są szkodliwe dla twojego zdrowia.

Produkty sojowe są kolejnym czynnikiem zwiększającym ryzyko niedoczynności tarczycy. Produkty sojowe zawierają izoflawony, związki, które utrudniają wchłanianie hormonu tarczycy. Produkty sojowe powinny być unikane, jeśli masz niedoczynność tarczycy. Należy jednak pamiętać, że badania nad tym, czy produkty sojowe pogarszają niedoczynność tarczycy, czy nie, są podzielone. Dlatego przy niedoczynności tarczycy unikaj produktów sojowych i przyjmuj leki zgodnie z zaleceniami lekarza.

Unikanie pokarmów na bazie soi

Chociaż soja zawiera wiele składników odżywczych, takich jak błonnik, żelazo, potas, białko i cynk, unikanie pokarmów na bazie soi może być szkodliwe dla tarczycy. Soja zawiera również dużo związków “goitrogennych”, które zaburzają prawidłowe funkcjonowanie tarczycy. Produkty sojowe powinny być unikane przez osoby z niedoczynnością tarczycy, które nie spożywają wystarczającej ilości jodu.

Soja zawiera izoflawony, które imitują estrogen i upośledzają wchłanianie hormonów tarczycy. Z powodu tych potencjalnych zagrożeń wielu ekspertów odrzuciło soję. Co więcej, ponieważ soja naśladuje estrogen, może powodować nadmiar estrogenu w organizmie. Jest to poważny problem, jeśli cierpisz na niedoczynność lub chorobę tarczycy. W związku z tym powinieneś unikać pokarmów na bazie soi, a zwłaszcza suplementów i kosmetyków.

Pomimo tego ryzyka, badania wykazują, że soja nie ma negatywnego wpływu na tarczycę u osób z jej prawidłową funkcją. Jeśli soja jest przyjmowana osobno, nie ma wpływu na tarczycę, ale jeśli masz subkliniczną niedoczynność tarczycy, powinieneś ograniczyć jej spożycie, by nie dopuścić do rozwoju pełnej niedoczynności. Jeśli już zdiagnozowano u ciebie niedoczynność tarczycy, najlepiej jest uważać na spożycie soi, ale jeśli nie jesteś pewien, czy powinieneś ograniczyć jej spożycie, czy nie.

Co więcej, jeśli w przeszłości miałeś problemy z tarczycą, dieta roślinna może być rozwiązaniem dla ciebie. Oprócz pełnowartościowej żywności istnieją też inne składniki odżywcze i pokarmy, które wspomagają pracę tarczycy. Pełnowartościowe pokarmy roślinne, takie jak świeże owoce, warzywa, orzechy, oliwa z oliwek i rośliny strączkowe są idealne dla osób z niedoczynnością tarczycy. Orzechy zawierają selen, który wpływa na hormony tarczycy. Na przykład orzechy brazylijskie zawierają 1000% zalecanej dziennej dawki.

Chociaż soja nie jest szkodliwa dla tarczycy, osoby z problemami tarczycy powinny kontrolować jej spożycie. Soja może zaburzać wchłanianie leków na tarczycę. Z tego powodu eksperci zalecają odczekanie czterech godzin po spożyciu produktów sojowych przed przyjęciem jakichkolwiek leków na tarczycę. Ostrzegają też pacjentów z niedoczynnością tarczycy, by upewnili się, że dostarczają sobie odpowiednią ilość jodu. W międzyczasie jednak soja jest bezpieczna dla dorosłych.

Unikanie warzyw krzyżowych

Wbrew powszechnie panującemu mitowi, warzywa krzyżowe nie są niebezpieczne dla osób z prawidłową tarczycą. Dietetyk i adiunkt w Baylor College of Medicine w Houston wyjaśnia dlaczego: warzywa krzyżowe zawierają związki zwane goitrogenami, które zakłócają produkcję hormonów tarczycy i wchłanianie jodu. Jod jest niezbędny do produkcji hormonów tarczycy. Niski poziom jodu może prowadzić do wola, które spowalnia pracę tarczycy. Na szczęście większość ludzi ma wystarczający poziom jodu w swojej diecie.

Sprawdź też:   Zdrowe owoce i warzywa dla zdrowej diety dzieci

Jednak spożywanie warzyw krzyżowych może przyczynić się do niedoczynności tarczycy. Dzieje się tak, ponieważ zawierają one substancję zwaną goitrojenami, która zaburza zdolność organizmu do wchłaniania jodu. Tarczyca potrzebuje jodu do prawidłowego funkcjonowania i nie powinna być nadmiernie suplementowana pokarmami bogatymi w jod.

Ponadto warzywa krzyżowe są bogate w jod, minerał niezbędny do produkcji hormonów tarczycy. W związku z tym osoby z niedoczynną tarczycą powinny ograniczyć spożycie warzyw krzyżowych. Warzywa te zawierają też duże ilości błonnika, który zaburza wchłanianie leków na tarczycę. Dodatkowo, badania na zwierzętach wykazały, że warzywa krzyżowe mogą powodować niedoczynność tarczycy. Z tych powodów najlepiej jest unikać warzyw krzyżowych lub dokładnie je gotować przed spożyciem.

Spożywanie warzyw krzyżowych jest związane ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na raka tarczycy. W rzeczywistości warzywa krzyżowe mają zwiększone ryzyko zachorowania na raka tarczycy na obszarach ubogich w jod. Warzywa krzyżowe są bogate w związki zawierające siarkę zwane glukozynolanami, które przyczyniają się do ich ostrego smaku i ostrego aromatu. Związki te mogą mieć korzystny wpływ na ogólny stan zdrowia i zapobiegać chorobom.

Dowody na poparcie tego twierdzenia nie są jednoznaczne. Podczas gdy niektóre badania nie wykazują związku pomiędzy warzywami krzyżowymi a rakiem tarczycy, inne wskazują na silny związek pomiędzy jedzeniem tych warzyw a rakiem tarczycy. Niektóre badania sugerują nawet, że rozpuszczalne włókna pokarmowe zawarte w warzywach krzyżowych mogą promować wzrost dobrych bakterii i obniżać ryzyko zachorowania na raka tarczycy. Co więcej, niektóre badania sugerują, że spożywanie pokarmów goitrogennych wiąże się ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na raka tarczycy.

Osoby przyjmujące syntetyczne hormony tarczycy powinny ostrożnie podchodzić do spożywania warzyw krzyżowych. Wynika to z faktu, że syntetyczne hormony tarczycy mogą zaburzać ich wchłanianie. Skonsultuj się z lekarzem, by ustalić, czy warzywa krzyżowe są dla Ciebie odpowiednie. W międzyczasie, zdrowa dieta zawierająca zbilansowane witaminy i składniki odżywcze może pozwolić ci na swobodniejsze spożywanie warzyw krzyżowych. Jeśli poziom twojej tarczycy wróci do normy, możesz stopniowo zwiększać ilość spożywanych warzyw krzyżowych.

Unikanie glutenu

Istnieje kilka powodów, dla których warto unikać glutenu, ale istnieje też wiele przyczyn leżących u podstaw niedoczynności tarczycy. Gluten jest białkiem, które podrażnia jelito cienkie, upośledzając wchłanianie hormonów tarczycy. Dlatego unikanie glutenu jest bardzo ważne dla prawidłowego wchłaniania leków na tarczycę. Dieta bezglutenowa powinna składać się z całych, nieprzetworzonych ziaren, takich jak kukurydza, owies, ryż i komosa ryżowa. Inne zboża bezglutenowe to proso palczaste (ragi) i gryka.

Niektóre osoby z niedoczynnością tarczycy są w grupie podwyższonego ryzyka rozwoju choroby Hashimoto, która jest spowodowana wadliwym działaniem układu odpornościowego. Chociaż nie ma lekarstwa na to schorzenie, wykazano, że interwencje żywieniowe pomagają w łagodzeniu objawów i zmniejszają zapotrzebowanie na przewlekłe leki. Najważniejszą z nich jest redukcja przeciwciał przeciwko hormonom tarczycy. Dzięki obniżeniu poziomu przeciwciał dieta bezglutenowa jest doskonałym sposobem na wspieranie optymalnego funkcjonowania tarczycy.

Osoby z chorobą Hashimoto powinny być przebadane pod kątem nadwrażliwości na gluten typu IV. Ta choroba autoimmunologiczna powoduje, że ciało reaguje na gluten w procesie zwanym mimikrą molekularną. Gluten podrażnia także tarczycę. Dlatego właśnie unikanie glutenu w diecie może pomóc w leczeniu choroby Hashimoto. Jeśli nie jesteś pewien, porozmawiaj z lekarzem lub dietetykiem. Przeprowadzą oni szczegółowe badania i opracują zalecenia w oparciu o Twój stan zdrowia i ograniczenia dietetyczne.

Wiele badań wykazało, że interwencje dietetyczne są bardziej skuteczne niż leki na tarczycę. Chociaż suplementy takie jak Naltrekson są często zalecane osobom z niedoczynnością tarczycy, interwencje dietetyczne mają najwyższy odsetek wyników “lepszego samopoczucia” w porównaniu z lekami na tarczycę. W porównaniu z badaniami kontrolowanymi placebo, dieta bezglutenowa spowodowała znaczący wzrost liczby osób, które zgłosiły poprawę stanu zdrowia.

Mimo wielu korzyści płynących z unikania glutenu w niedoczynności tarczycy, dieta bezglutenowa nie powinna być dla nikogo radykalną zmianą. Żywność bezglutenowa jest powszechnie dostępna i powinna być częścią twojej codziennej diety. Jednak przed wprowadzeniem nowego stylu życia lub drastycznych zmian w diecie skonsultuj się z lekarzem. W ten sposób możesz być pewien, że nie ponosisz żadnych wyrzeczeń.

Podobne Tematy:

Total
0
Shares
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.