Dieta dla wątroby

Dieta dla wątroby

Dieta dla wątroby obejmuje picie 1,5 litra płynów dziennie, najlepiej wody mineralnej lub słabej herbaty. Podczas tej diety należy gotować na świeżo, na parze, piec w folii lub dusić bez oleju. Unikaj smażenia i soli. Należy również unikać pokarmów zawierających duże ilości tłuszczu. Jednak tłuste mięsa, takie jak wątroba, są nadal dozwolone. Dieta dla wątroby opiera się na kilku różnych wytycznych żywieniowych.

Oliwa z oliwek może pomóc zredukować stres oksydacyjny

Naukowcy odkryli, że oliwa z oliwek extra vergine chroni wątrobę przed szkodliwym działaniem stresu oksydacyjnego. W badaniu przeprowadzonym na szczurach laboratoryjnych naukowcy odkryli, że antyoksydacyjne właściwości oliwy z oliwek chroniły zwierzęta przed uszkodzeniami spowodowanymi przez herbicydy, które pozbawiają organizm antyoksydantów. Naukowcy kierowani przez dr Mohameda Hammami odkryli, że oliwa z oliwek częściowo chroniła zwierzęta przed szkodliwymi skutkami stresu oksydacyjnego. Badanie zostało opublikowane w czasopiśmie BioMed Central Journal Nutrition and Metabolism.

Naukowcy odkryli również, że oliwa z oliwek zmniejszyła ilość całkowitych SFA w wątrobie. Zwiększyła również zawartość MUFA. Utrzymała też poziom enzymów markerowych w surowicy i wątrobowych enzymów antyoksydacyjnych na poziomie zbliżonym do normalnego. Co więcej, hydrofilowy wyciąg z oliwy z oliwek zmniejszył ilość stresu oksydacyjnego w wątrobie wywołanego przez 2,4-D. Sugeruje to, że hydrofilna frakcja oliwy z oliwek może wywierać bezpośredni wpływ antyoksydacyjny na komórki wątroby.

Pokarmy roślinne o wysokiej zawartości błonnika

Pokarmy roślinne o wysokiej zawartości błonnika pokarmowego dla nerek i wątroby zawierają więcej błonnika niż przetworzone mięso. Są też dobrym źródłem zdrowych tłuszczów. Orzechy są dobrą przekąską i dostarczają sporej ilości kalorii. Unikaj przetworzonego mięsa i produktów mlecznych, które zawierają dużo tłuszczów nasyconych i sodu. Zwiększenie ilości pokarmów pochodzenia roślinnego, które spożywasz, jest niezbędne dla zdrowego funkcjonowania wątroby.

Dla optymalnego detoksykacji włącz do diety pokarmy bogate w błonnik. Warzywa krzyżowe wspomagają procesy detoksykacyjne wątroby. Kwercetyna zawarta w tych warzywach pomaga chronić wątrobę przed uszkodzeniami i zmniejsza ryzyko rozwoju raka. Jeśli więc chcesz chronić swoją wątrobę, jedz dużo warzyw krzyżowych. Jest to trzecia najczęściej występująca forma raka na świecie. Włączając te produkty do swojej diety, wzmacniasz swój układ odpornościowy i zmniejszasz ryzyko rozwoju chorób związanych ze stanem zapalnym.

Zwiększenie spożycia pokarmów pochodzenia roślinnego może również zmniejszyć ryzyko rozwoju stłuszczenia wątroby. Kilka badań klinicznych potwierdziło, że żywność pochodzenia roślinnego może chronić wątrobę przed FLD. Stwierdzono, że zwiększone spożycie pokarmów roślinnych jest bezpieczne dla pacjentów z FLD i może być skuteczne w leczeniu tej choroby. Istnieją jednak pewne obawy co do praktycznego zastosowania tych diet w odniesieniu do wątroby. Potrzeba więcej badań, by określić bezpieczną dawkę i główne związki bioaktywne występujące w tej żywności.

Ryby

Dieta rybna zawiera dużo kwasów tłuszczowych omega-3, które są niezbędne dla zdrowia wątroby. Regularne jedzenie ryb zmniejszy ryzyko rozwoju choroby stłuszczeniowej wątroby. Przyniesie też wiele innych korzyści, w tym zwiększy poziom witaminy A i glutationu w wątrobie. Poza tym regularne jedzenie ryb wspomoże zdrowie twojej wątroby. Ten artykuł wyjaśnia, jakie korzyści płyną z regularnego jedzenia ryb. Czytaj dalej, by uzyskać więcej informacji.

Wśród ryb, które są dobre dla wątroby, ostrygi są doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3. Pamiętaj, żeby je dokładnie ugotować, bo w ostrygach znajduje się bakteria, która powoduje raka wątroby. Możesz też jeść tilapię, choć lepiej jej unikać, jeśli masz raka wątroby, ponieważ jest ona powszechnie leczona antybiotykami i pestycydami. Ważne jest, by pamiętać, że ryby konserwowane w oleju są dopuszczalne.

Zielona herbata

Ostatnie badania wykazały, że połączenie wyciągu z zielonej herbaty i ćwiczeń fizycznych może zmniejszyć nasilenie związanej z otyłością choroby stłuszczeniowej wątroby u myszy. Choć to połączenie nie zostało jeszcze przetestowane u ludzi, badanie to sugeruje, że zielona herbata i ćwiczenia fizyczne mogą być skuteczną strategią zdrowotną. Warto zauważyć, że zielona herbata musi być spożywana z umiarem, ponieważ może być szkodliwa dla organizmu, gdy jest spożywana w nadmiarze. Korzyści płynące z picia zielonej herbaty dla wątroby są liczne.

Wykazano, że zawarte w niej antyoksydanty chronią wątrobę przed uszkodzeniami. Stwierdzono, że przeciwutleniacze zawarte w zielonej herbacie stymulują układ odpornościowy i zwiększają poziom enzymów antyoksydacyjnych w wątrobie. Wiadomo też, że zielona herbata obniża ryzyko stłuszczenia wątroby, marskości i zapalenia wątroby. Ważne jest, by włączyć do swojej codziennej diety zielone warzywa liściaste, ponieważ zawierają one wiele niezbędnych składników odżywczych, które mogą chronić wątrobę przed stłuszczeniem.

Awokado

Wśród owoców i warzyw, które są pożyteczne dla wątroby, awokado jest doskonałym wyborem. Zawarty w nim tłuszcz jednonienasycony, czyli “dobry” tłuszcz, pomaga wątrobie rozkładać szkodliwe substancje we krwi. Ten korzystny tłuszcz przyczynia się też do utrzymania zdrowia wątroby, obniżając poziom lipoprotein o niskiej gęstości i zwiększając poziom lipoprotein o wysokiej gęstości. Ponadto awokado poprawia też profil cholesterolu, obniżając poziom lipoprotein o niskiej gęstości i podwyższając poziom lipoprotein o wysokiej gęstości.

Sprawdź też:   Dieta dla diabetyków - Jakie są kluczowe składniki diety dla diabetyków?

Wątroba jest ważnym organem w układzie pokarmowym. Pełni wiele istotnych funkcji, w tym trawienie, wchłanianie, metabolizm i detoksykację. Jest jednak podatna na problemy i często jest narażona na niealkoholową stłuszczeniową chorobę wątroby (NAFLD). Na szczęście zrównoważona dieta bogata w zdrowe tłuszcze może opóźnić rozwój tego schorzenia. Awokado jest też świetnym źródłem błonnika. Awokado zawiera ponad 20 niezbędnych składników odżywczych, w tym folian, który zmniejsza stany zapalne. Witamina C i E zawarte w awokado pomagają wypłukiwać tłuszcze z wątroby, zapobiegając marskości wątroby.

Wśród orzechów korzystnie wpływających na wątrobę są orzechy włoskie. Ich wysoka zawartość kwasów tłuszczowych omega-3 i antyoksydantów może poprawić wyniki testów wątrobowych. Awokado jest też dobrym źródłem błonnika i zdrowych dla serca jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Mają też wysoką zawartość potasu. To czyni je doskonałym pożywieniem dla wątroby. Awokado zawiera wiele przeciwutleniaczy, w tym luteinę, glutation i witaminę E. Przeciwutleniacze te pomagają chronić komórki wątroby przed uszkodzeniami.

Mięso przetworzone

Czerwone mięso jest szkodliwe dla wątroby, ponieważ zawiera dużo tłuszczów nasyconych i wywołuje stany zapalne. Ponadto przetworzone mięso zawiera wysoki poziom insuliny, co może prowadzić do podwyższonego poziomu cukru we krwi i stłuszczenia wątroby. Nadmierne spożycie soli i tłustych potraw może też prowadzić do otyłości. Należy unikać przetworzonego mięsa, żeby zminimalizować ryzyko chorób wątroby. Poniżej wymieniono kilka pokarmów, które są szkodliwe dla wątroby.

Ilość tłuszczów nasyconych w przetworzonym mięsie różni się w zależności od jego rodzaju. Chude mięso zawiera najmniej tłuszczów nasyconych, podczas gdy czerwone mięso ma ich więcej. Mięso białe zawiera więcej tłuszczu niż ciemne, a boczek jest mniej nasycony niż boczek ze skwarkami. Chociaż czerwone mięso jest uważane za część zrównoważonej diety, zawiera ono dużo tłuszczów nasyconych i jest związane ze zwiększonym ryzykiem raka jelita.

Poza tym czerwone mięso zawiera dużo tłuszczów nasyconych, które zmuszają wątrobę do cięższej pracy. Z czasem nadmierne nagromadzenie białka może prowadzić do stłuszczenia wątroby, które może uszkodzić mózg i nerki. Smażone i przetworzone mięsa zawierają szczególnie dużo tłuszczów nasyconych, a ich umiarkowane spożywanie jest najlepszym sposobem na ograniczenie ich wpływu na wątrobę. Aby uniknąć tego ryzyka, ogranicz spożycie tych produktów i wybieraj chude mięso.

Przetworzony ser

Spożywanie zbyt dużej ilości czerwonego mięsa doprowadziło do ogromnej epidemii otyłości w USA. Obecnie prawie dwadzieścia pięć procent Amerykanów jest otyłych, a to może prowadzić do marskości wątroby, która charakteryzuje się bliznowaceniem wątroby. Profesor z Uniwersytetu Helsińskiego w Finlandii, dr Hannele Yki-Jarvinen, uważa, że ten stan jest często spowodowany dietą o dużej zawartości tłuszczów nasyconych.

Na szczęście są dobre wieści na temat produktów mlecznych. Wielu z nas lubi smak przetworzonego sera, ale jedzenie go z umiarem może pomóc twojej wątrobie pozostać zdrową. Tłuszcz nasycony zawarty w serze topionym może być szkodliwy dla wątroby. Zamiast tego wybieraj niskotłuszczowy nabiał i pomijaj jego przetworzone odmiany. Jeśli jednak regularnie spożywasz ser przetworzony, może to zwiększyć ryzyko rozwoju choroby wątroby. Aby uniknąć spożywania zbyt dużej ilości sera, przestaw się na jego niskotłuszczowe odmiany i upewnij się, że nie przesadzasz.

Kolejną świetną opcją jest ser dojrzewający. Związek zwany spermidyną, znajdujący się w dojrzałym serze, hamuje replikację uszkodzonych komórek wątroby. Wykazano, że związek ten zmniejsza ryzyko rozwoju zapalenia wątroby lub raka wątrobowokomórkowego (hepatocellular carcinoma – HCC). Choroby wątroby są piątą co do częstości przyczyną zgonów w Wielkiej Brytanii, pochłaniając w 2014 roku ponad jedenaście tysięcy istnień ludzkich. Prawie połowa przypadków raka wątroby jest spowodowana przez HCC.

Produkty niskotłuszczowe

Korzystając z tych samych wytycznych dotyczących tłuszczu w diecie, można określić, czy dieta niskotłuszczowa czy wysokotłuszczowa jest korzystna dla wątroby. Co ciekawe, tłuszcz w wątrobie składa się głównie z kwasów tłuszczowych, które pochodzą z tłuszczu pokarmowego. Dieta uboga w tłuszcze może być korzystna dla wątroby na kilka sposobów. Może też obniżyć poziom trójglicerydów, które są głównym czynnikiem w chorobach wątroby.

Pokarmy bogate w błonnik są dobre dla wątroby. Spożywanie większej ich ilości pomoże obniżyć całkowite spożycie tłuszczu, przy jednoczesnym unikaniu tłuszczów nasyconych. Dodatkowo ograniczenie ilości spożywanego mięsa zapobiegnie stanom zapalnym wątroby. Powinieneś też starać się jeść chude mięso, a nie tłuste. Produkty mięsne o niskiej zawartości tłuszczu są najlepsze przy stłuszczeniu wątroby. Dieta w stylu śródziemnomorskim jest jednym z najlepszych sposobów walki z chorobami wątroby. Obejmuje ona dietę bogatą w warzywa, owoce i pełne ziarna. Zawiera ryby i drób, a także sery i nabiał w umiarkowanych ilościach.

Jeśli chcesz unikać tłuszczów nasyconych, możesz spróbować zastąpić je tłuszczami wielonienasyconymi. Awokado jest dobrym źródłem zdrowego tłuszczu, który może spowalniać uszkodzenia wątroby. A jeśli nie masz ochoty ograniczać spożycia tłuszczów nasyconych, możesz dodać awokado do swojego ulubionego przepisu. Spróbuj też dodać do swojej diety białko, które pomoże w naprawie tkanek ciała. Mleko beztłuszczowe i odtłuszczone są świetnymi źródłami białka.

Podobne Tematy:

Total
0
Shares
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *