Potrawy z grilla zachwycają nas od lat, ale mają jedną wadę – możemy się nimi raczyć jedynie w sezonie letnim. Jednak, czy na pewno? Okazuje się, że dostępne w ogólnej sprzedaży patelnie grillowe pozwalają na obróbkę mięsa i warzyw bez tłuszczu, nadając im niemal takiej samej formy, jak podczas smażenia na ruszcie. Sekret tkwi nie tylko w Twoich umiejętnościach czy jakości produktów, ale też dobrej patelni.
Dobra patelnia – must have każdego grillującego
Aby grillować jak zawodowiec, ważne jest posiadanie dobrej jakościowo patelni grillowej. Dzięki charakterystycznej budowie i ryflowanemu dnu pozwalają na grillowanie różnych rodzajów potraw, takich jak mięso, ryby i warzywa, bez konieczności bezpośredniego kontaktu z ogniem.
Smak takich dań jest nie do podrobienia i nic dziwnego, że tęsknimy za nim. Teraz tęsknotę za letnim biesiadowaniem możesz zaspokoić, kupując patelnię do grillowania w domu – na kuchence gazowej, elektrycznej lub indukcyjnej.
Cechy dobrej patelni grillowej
Materiał wykonania
Dobra patelnia grillowa powinna być wykonana z wysokiej jakości materiałów, takich jak stal nierdzewna, aluminium lub żeliwo. Powinna mieć również odpowiedni rozmiar i kształt, aby umożliwić równomierne grillowanie potraw bez konieczności używania tłuszczu.
Powłoka nieprzywierająca
Ważne jest zatem wykończenie dna i brzegów patelni. Tu najczęściej spotykamy patelnie z powłoką antyadhezyjną lub teflonową, którą łatwo wyczyścić i która nie powoduje przywierania i przypalania potraw. Dla większej pewności, przed pierwszym użyciem warto dokładnie oczyścić patelnie i nasmarować ją lekko oliwą lub olejem.
Rączka do przenoszenia
Przy wyborze patelni grillowej zwróć też uwagę na rączkę – patelnie grillowe z uchwytami z tworzywa sztucznego lub drewna pozwolą na łatwe przenoszenie i przemieszczanie patelni na grillu. Nie nagrzewają się tak, jak uchwyty stalowe. Jednak uważaj, bo w razie bezpośredniego kontaktu z ogniem mogą się przypalać lub topić.
Zalety patelni grillowej
Jedną z zalet korzystania z patelni grillowej jest możliwość przygotowywania różnych potraw jednocześnie. Patelnie grillowe o dużej powierzchni pozwolą na grillowanie równocześnie warzyw i mięsa, ale to nie wszystko. Są doskonałe także podczas obróbki innymi metodami, tj. gotowania, duszenia czy podgrzewania dań.
Docenisz je też za to, że nie wymagają stosowania tłuszczu. Brak oleju, masła czy smalcu zmniejsza kaloryczność dań, dlatego grillowanie może pomóc w utrzymaniu zdrowej diety. Pomimo braku tłuszczu potrawy przyrządzone metodą grillowania zachowują idealną wilgotność, kruchość i smak, są pełne składników odżywczych, a przede wszystkim pięknie pachną.
Warto pamiętać, że przygotowywanie potraw na patelni grillowej wymaga odpowiedniego przygotowania i doprawienia potraw. Przed grillowaniem dobrze jest zamarynować mięso czy ryby, a warzywa natrzeć przyprawami. Grillowanie na wysokiej temperaturze i odpowiednie przewracanie potraw zapewnią równomierne wykończenie dania.
Podobne Tematy: